Silifke Belediyesi bünyesinde çalışan kadrolu işçilere, iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verildi.

İçel Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından verilen eğitim kapsamında, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu hükümlerine göre işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri anlatıldı. Slayt destekli sunumunda iş sağlığının ve iş güvenliğinin 2 ayrı konu olduğunu hatırlatan iş güvenliği uzmanları, kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanların söz konusu kanun kapsamında olduğunu ifade ettiler.
"Kazaların yüzde 98'i insan hatalarından kaynaklanıyor"
İşyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak personeline bu eğitimleri vermesi gerektiğini belirten Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altunok, "Belediye personelimizin her birinin can güvenliği bizim için çok önemli. Bu eğitimlerin zaman zaman düzenli olarak verilmesini sağlıyoruz. İş sağlığı ve iş güvenliği, sadece çalışanların değil, aynı zamanda işletmenin ve operasyonun da korunmasını amaçlıyor. Buradaki temel amaç, çalışanları kaza ve hastalıklardan korumak, zarar verici etkileri azaltmak, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden dolayısıyla çalışanların mutlu olmalarını gerçekleştirmektir. Burada kuralcı değil, önleyici bir yaklaşım söz konusudur.

Ülkemizde kazaların yüzde 78'inin emniyetsiz çalışmalardan, yüzde 20'sinin emniyetsiz durumlardan ve yüzde 2'sinin de doğal olaylardan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği eğitimine önem veriyoruz. Bu oranlarda da görülüyor ki, iş kazalarının yüzde 98'inin nedeni insanlardır. Ne yazık ki ülkemizde her altı dakikada bir iş kazası meydana geliyor, her iki buçuk saatte bir işçi sakat kalıyor ve her altı saatte bir işçi ölüyor. Bütün bu olumsuz istatistikleri tersine çevirmek için çalışanların ve işverenlerin tam uyum içerisinde hareket etmeleri gerekiyor" diye konuştu.